LA CÁMARA: JONATHAN DEMME

demmeEn la filmografia de Jonathan Demme (Baldwin, Nova York, EUA, 1944) s’hi poden reconèixer gairebé totes les tendències del cine nord-americà de les quatre últimes dècades. Va començar realitzant pel·lícules B per a Roger Corman (La cárcel caliente, Luchando por mis derechos). Després va fer uns quants treballs televisius (per a Saturday night live i Colombo) i va rodar algun pastitx hitchcockià que no desentonaria amb els de Brian De Palma (L’enigma del Niàgara). El 1984 va consagrar Talking Heads en un dels millors films concert que s’hagin rodat mai (Stop making sense), i va iniciar amb aquest títol la seva àmplia filmografia rock amb documentals sobre Neil Young i Robyn Hitchcock i videoclips per a New Order i Bruce Springsteen. Amb El silenci dels anyells va inaugurar oficialment la molt rendible modalitat dels thrillers escabrosos amb psicòpata assassí.

L’oscaritzada aventura de l’agent de l’FBI Clarice Starling va donar peu a una època pletòricament hollywoodiana en Demme, coronada amb una altra pel·lícula amb Oscar, Filadèlfia. Però el director no es va sentir mai còmode al servei de la indústria, per això va tornar al cine documental (té molts i excel·lents treballs al marge dels seus films musicals, com The agronomist) i a les cintes de pressupost ajustat. A continuació va dirigir dos remakes (La verdad sobre Charlie i El mensajero del miedo), i el seu últim treball és un film independent rodat càmera en mà, La boda de Rachel.

La tendència natural de Demme és passar de la ficció al documental. Així, després de completar La boda de Rachel va filmar un concert elèctric de Neil Young (Trunk show), ara està realitzant una pel·lícula sobre Bob Marley i periòdicament viatja a Nova Orleans per gravar gradualment el procés de reconstrucció de la ciutat.

Filmografía seleccionada

‘Last embrace’ (1979)

‘Melvin and Howard’ (1980)

‘Stop making sense’ (1984)

‘Something wild’ (1986)

‘The silence of the lambs’ (1991)

‘Philadelphia’ (1993)

‘Beloved’ (1998)

‘Neil Young: heart of gold’ (2006)

‘Jimmy Carter man from plains’ (2007)

‘Rachel getting married’ (2008)

Una resposta to “LA CÁMARA: JONATHAN DEMME”

  1. Nat Says:

    Que pasó ayer??? Ayyy que fallo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: